Borealisfestivalen

I fem støyfulle dager blir Borealisfestivalen holdt hvert år i Bergen, helt siden 2006. Borealisfestivalen har fokus på lydkunst i alle sine kompliserte, underlige og intrikate former, og fremstiller disse i form av konserter, installasjoner og alt i mellom.

Der den Oslo-baserte Ultimafestivalen har et litt mere finkunstpreg over seg kan Borealisfestivalen skryte av noen av de mest støyende gjestene i verden takket være støyspesialisten Lasse Marhaug, som har vært nært forbundet med festivalen siden begynnelsen. Østerrikske Fennesz, med sitt digitale støyteppe, har vært på besøk, den skrikende skøyeren Mike Patton har også vært innom. Et høydepunkt i festivalens begynnelse var da dommedagsgitarene til Sunn O))) tok over Bergen domkirke, som det fremdeles går an å høre på i form av opptaket, naturlig nok kalt ‘Dømkirke’ (Southern Lord, 2008).

I år fikk festivalen storfint besøk av komponisten Christian Wolff, som i tillegg til å spille eksisterende verk med et utvidet eksperimentalt orkester, fremstilte et nytt verk kalt «Brooklyn». Seminaret han skulle holde ble dessverre avlyst.

Som de fleste andre festivaler i Norge er Borealisfestivalen avhengig av frivillige for å kunne driftes pålitelig, så for de som brenner for lydkunst er det verdt det å gi litt av tiden sin for å sørge for at vi ikke mister en av de få mulighetene vi har til å se lydkunst i Norge.