Festspillene i Bergen

Festspillene i Bergen er en festival for teater og musikk som hvert år blir avholdt i slutten av mai og begynnelsen av juni. Siden oppstarten i 1953 har Festspillene etterhvert blitt en nasjonal og internasjonal begivenhet, som tiltrekker seg kjente artister og utøver fra hele musikk- og teaterverdenen.

Mens mange arrangementer avvikles i ett bestemt lokale, blir arrangementene i Festspillene avviklet på en rekke forskjellige steder. Således benyttes både Håkonshallen og Grieghallen som arena for store konserter og forestillinger, mens mer intime arrangementer blir arrangert i de fire komponisthjemme (Troldhaugen, Lysæen, Valestrand og Siljustøl). Til glede for både lokalbefolkningen og turister blir også Bergens pittoreske gater og torg ofte brukt som provisoriske konsertarenaer. Festspillene varer i 15 dager og omfatter som regel rundt 200 forskjellige arrangementer.

Arrangørene av Festspillene har fra første stund vært flinke til å tiltrekke seg internasjonalt berømte artister til Bergen. Blant de udødelige navnene som har opptrådt på en av Festspillenes scener er musikkstørrelser som Kirsten Flagstad, Leopold Stokowski, Herbert von Karajan, Arne Nordheim, Karlheinz Stockhausen og Leif Ove Andsnes. Samtidig har noen av verdens fremste dramatikere satt opp sine stykker på en av Festspillenes teaterscener. Dermed er Festspillene i like stor interesse for kjennere av klassisk musikk som for teaterentusiastene.