Kongsberg Jazzfestival

Kongsberg Jazzfestival går av stabelen i uke 27 hvert år (1.–4. juli 2015). Artister i verdensklasse besøker byen i de fire hektiske dagene festivalen pågår. Barna har sitt eget program under festivalen – Barnivalen og Kongsberg kino byr på Jazzfilm. Kongsberg Jazzfestival har overlevd i over 50 år – den første Jazzfestivalen ble arrangert allerede i 1964.

Festivalen har i mange år satt fokus på humanitært arbeid gjennom samarbeid med Amnesty International, som hvert år får anledning til å presentere organisasjonen og arbeidet sitt under festivalen. Det samme gjør Fairtrade, som jobber for rettferdig handel. Jazzfestivalen samarbeider også med SOS-barnebyer og har samlet inn penger til blant annet drift og bygging av Jazzhuset, det medisinske senteret og sosialsenteret i Blantyre, Malawi. Fremover vil festivalen være med på å støtte og finansiere yrkesskolen i Lilongwe. Miljø er også et fokusområde for festivalen.

Til årets festival kommer blant andre Van Morrison og Noora Noor, Røyksopp + Highasakite og Cassandra Wilson pluss en rekke dyktige musikere fra inn- og utland.

Årets Barnival byr på alt fra workshops, eventyrstunder, dans, teater og selvfølgelig musikk. Bare Egil og Aslag spiller opp for små og store, det samme gjør Maj Britt Andersen og beatboxeren Amina Sewali med band.