Norsk festivalkultur

Det er ingen tvil om at sommer er festivaltid i Norge. Nå arrangeres det jo festivaler resten av året også, men sommeren er definitivt høysesong – og det finnes en festival for nesten enhver interesse – om det er snakk om revy-, film-, folke-, barne-, mat-, eller musikkfestivaler osv. Hovedtyngden av festivalene byr på musikk – det finnes en festival for de aller fleste sjangere og for enhver musikksmak.

5360728-publiken-dansar-till-musiken

Festspillene i Bergen som ble arrangert første gang i 1953 er i dag en av Nordens største musikk- og teaterfestivaler. Festspillene har et meget variert program og høye publikumstall. Dette er kanskje ikke festivalen hvor publikum bor og overnatter i telt eller campingvogn i festivalcamp – men som festival den største i Norge. Nord-Norges versjon av festspillene er Festspillene i Nord-Norge som blir arrangert hvert år i Harstad – første gang i 1965 – også her er musikk, teater og visuell kunst en del av programmet. Det samme har Kongsberg Jazzfestival – arrangert første gang i 1964.

Øyafestivalen og Norwegian Wood er festivaler med en annen musikksjanger enn ovennevnte og begge trekker høye publikumstall hvert år. Nordpå kan nevnes Buktafestivalen i Tromsø og Midnattsrocken i Lakselv, disse kan kanskje ikke skilte med de høyeste publikumstallene i Norge, men lille Lakselv med sine knappe 2300 innbyggere har huset over 13 000 besøkende og begge festivalene trekker de gode artister fra inn- og utland. Det er ikke til å stikke under en stol at det konsumeres en del alkohol under mange av festivalene rundt om i landet – men alle festivalene har alkoholfrie alternativer.

En ting de fleste festivalene har til felles er frivillige. Nesten ingen av festivalene hadde vært en realitet om det ikke hadde vært for dem som står på for at publikum skal få en fin musikk- og festivalopplevelse.

Liste over de aller fleste festivalene i Norge finner du her.