Roskildefestivalen

Hvert år drar en helg gjeng med joviale nordmenn nedover mot skandinavias desidert mest berømte festival. Grunnlagt i 1971 har Roskildefestivalen nå blitt arrangert i over 40 år!

Denne tradisjonelle festivalen følger det klassiske festivaloppsettet: En uke med konserter, med hovedvekt på siste helgen, en blanding av de største aktuelle artistene og noen klassikere som har bestemt seg for å spille sammen ‘en siste gang’. Helt siden begynnelsen har Roskilde vært eksepsjonelt flink til å tiltrekke seg de aller største navnene – blant klassikerne på søtti- og åtti-tallet finner vi Bob Marley, Santana, U2, Lou Reed, Sting, Bob Dylan, The Clash, med halvparten av dem som gjengangere. Protopunkeren Iggy Pop gjenformet faktisk The Stooges på den oransje hovedscenen på Roskilde i 2004, og dette er ikke det eneste eksempelet på premierer.

Roskilde har også den uheldige æren av å få festivalsikkerhet på europeiske festivaler på dagsordenen etter den dramatiske panikken blant publikum på en Pearl Jam-konsert i 2000 da ni mennesker mistet livet. Etter dette har det vært få like forferdelige nyheter fra festivalsesongen, og de få problemene som eksisterer er Roskilde nøye med å bekjempe for å kunne fortsette å sette opp skandinavias ikke bare mest kjente festival, men også den sikreste.