Start din egen festival

Med så mange nye festivaler som har oppstått og dødd samme år skulle man tro at det var det enkleste i verden å starte opp en festival etter en halvutformet idé på et nachspiel. Det er ikke alle som helt skjønner at et arrangement må bli driftet forsvarlig og at man er nødt til å fokusere på å være bærekraftig selv etter å ha greid å samle inn statsinnskudd fra diverse fond. Dersom du har forretningsplanen i orden, derimot, kan det være verdt å ta en titt på støtteordningene vi er heldige nok til å ha i Norge

Først og fremst er Frifondet åpent for hva enn du har lyst til å finne på, enten det er en rett-fram musikkfestival eller festival for surrealistisk nudistteater. Fokuserer du på å invitere andre utøvere, kunstnere eller artister fra spesifikke regioner kan du få støtte fra ordninger som BarentsKult (Barentsområdene), Samerådets Kulturstøtte (hvis du selv er samisk), Norsk-Islandsk Kultursamarbeid (om du finner noen islendinger å invitere) og EØS-midler til samarbeid med disse landene: Polen, Latvia, Litauen, Tsjekkia, Romania, Bulgaria, Portugal, Slovakia og Spania. Du finner lett flere om du søker spesifikt nok!

Kulturrådet har også et direkte støtte til både norske og europeiske musikkfestivaler, så klart. Hvis du er i det kreative hjørnet med musikken du vil fremstille kan du søke om midler til Kunst og Teknologi, som fokuserer på musikk laget med teknologi, som man gjerne er vant til fra lydkunst. Bestiller du egne verk til festivalen din er det et eget fond for dette som er verdt å undersøke. Fond for Lyd og Bilde er viktig å søke på om filmfestivalen din også fokuserer på musikken som følger med. Tenk nøye på alle aspekter av festivalen du planlegger, og aller viktigst: Prøve å ikke bli for avhengig av statstøtte for du vet aldri når kranen blir skrudd av.