Tromsøs Internasjonale Filmfestival

Tromsøs Internasjonale Filmfestival (TIFF) har siden 1991 vært et høydepunkt i alle filminteresserte nordmenns kalender. I januar hvert år flokker tusenvis av skuelystne filmentusiaster til den vakre byen i Troms for å få med seg filmene som er valgt ut av TIFFs ekstremt kvalitetsbevisste jury. Kvaliteten på filmene har, sammen med Tromsøs spesielle beliggenhet, dessuten satt TIFF på kartet som en internasjonal filmkonferanse av betydning.

Det sier seg selv at TIFF ikke kan konkurrere med kontinentale filmfestivaler som Cannes og Venezia hva glamour angår, men så er det heller ikke slike festivaler arrangørene av TIFF liker å sammenligne seg med. TIFF opererer snarere i et viltvoksende, uoversiktlig landskap av små og mellomstore europeiske filmfestivaler, og i denne kategorien er faktisk TIFF å regne som en tungvekter. TIFFs suksess demonstrerer samtidig at et stort arrangement ikke lenger må ligge en kort flyreise fra kontinentets store befolkningssentra for å oppnå internasjonal berømmelse.

I årets utgave kunne publikum glede seg over en rekke spesielt sterke bidrag. Den fransk-italiensk-brasilianske samarbeidsproduksjonen Jordens Salt vekket størst begeistring og vant fortjent den prestisjetunge Publikumprisen. Andre filmer som høstet god kritikk var franske Li’l Quinquin og norske I am Kuba, som gikk av med seieren i kategorien «Beste dokumentar».