Ultimafestivalen

For lydkunstinteresserte finnes det ikke noen ukelange festivalopplevelser i telt, med dyr øl og kaotiske moshpits, man kan glede seg til om sommeren. Som regel er man fornøyd om man greier å finne et par andre mennesker å prate om musikken man liker med. I Norge er vi heldige nok til å ha initiativ som prøver å promotere lydkunstmusikk, takket være den internasjonalt kjente elektroakustiske komponisten Arne Nordheim, som var vår statskunstner bosatt i Grotten fram til han døde i 2010. Ett av disse initativene er Ultimafestivalen.

Ultimafestivalen ble startet på begynnelsen av nittitallet, men startet først opp for alvor i 2006. Festivalen har som mål å binde sammen alle former for lydkunst i Norge og også være knutepunkt for samarbeid med utenlandske aktører innenfor de samme miljøene. Direktør Lars Petter Hagen gjør en god jobb med å holde festivalen relevant og greier ofte å få store navn til å gjeste konsertene, som går litt over en uke, som regel.

Årets festival har en imponerende samling norske komponister og artister, både kjente og de som er verdt å holde et øye med. Nils Petter Molvær har i år satt fra seg trompeten og inviterer til en installasjon for første gang. Installasjonen er satt i Ekebergsparken og ser ut til å virkelig være verdt et besøk, om ikke annet for å se på skogen på en ny måte. David Toop er det største internasjonale navnet dette året, i samarbeid med den visuelle Barry Lewis, sangere Elaine Mitchener og koreografen Dam Van Hyunh, i et stykke som handler om Leonardo Da Vinci. Verdt å få med seg!